2011-09-16 14:55:34• hírek • M. T. R.

Remélhetőleg több, mint egy protokolláris kézfogás

Immár az ötödik alkalommal tartják a jövő héten a Báthori Napokat. Programismertető sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről pénteken déltájt a Nyírbátori Kulturális Központ új, lélegzetelállítóan új, nagyszabású székházában. Országközivé - vagy ha úgy tetszik: határon átívelővé - lépett elő a konferencia, hiszen a helybeli televízió-társaságon túl a multinacionális kaptafára készített szatmári megyei napilap, valamint hírportálunk képviseltette magát az eseményen.

Amúgy a nyitás - azaz a nagykárolyiak a nyírbátori városünnepre való meghívása - annak a folyamatnak egy, avagy talán első lépcsőfoka, amelynek célja a testvér települési kapcsolat tartalommal való megtöltése. A Nyírbátori Kulturális Központ ügyvezető igazgatója, dr. Szathmáryné Sipos Ildikó ennek jegyében meghívta nagykárolyi kollégáját, azaz a nyugta-szatmári város helyhatósága kulturális és sportigazgatóságának vezetőjét, Bogdan Georgescut. Mint a tartalommal való megtöltés mikéntjét egyrészt egymás rendezvényeinek látogatását, másrészt európai uniós pályázatokon való közös részvételt nevezte meg a nyírbátori kulturális vezető. Az alkalmat megragadva ismertette rendezvényüket is (az ígéretek szerint reneszánsz pillanatokkal fűszerezett V. Báthori Napok programját külön írásunkban ismertetjük). Dr. Báthori Gábor, a nyírbátori önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, a helyhatósági képviselő-testület tagja, egyben muzeológus-történész arról számolt be ezután, hogy miért is a Báthori család mítoszára alapozzák a nyírbátori városünnepet, illetve az egész város turisztikai értelemben vett image-t.

A közös projektekben, a pályázatokon való közös részvételben bízik Bogdan Georgescu is. A károlyi kulturális igazgató mindazonáltal arról szólt többet - s így nyilván ezt tartja megvalósíthatónak az első lépésekben -, hogy a testvér-települési kapcsolat révén az emberek közelebb kerülhetnek egymáshoz. Üdvöz lenne például egymás rendezvényeit lakossági szinten látogatni. Ezzel párhuzamosan egymás tehetségei és művészei is bemutatkozhatnának a másiknál - azaz a bátoriak Károlyban, illetve fordítva. Amint nyomatékosította: „ami régebben határ volt, arról bebizonyíthatjuk, hogy már nem létezik". Természetszerűleg az önkormányzati, ezen belül elsősorban kulturális együttműködés való tartalommal való megtöltése is fontos. Tudatta a bátoriakkal, hogy a nagykárolyi Károlyi-kastély felújítása a végéhez közeledik. Azaz még idén télen, jövő tavasszal minden tekintetben felújított kastélyba látogathatnak a turisták. A károlyi-kastély, valamint a Báthory-várkastély együttesen a távolabbi turisták számára is érdekesebbnek tűnhet, mint külön-külön.

Az együttműködés mikéntjeiről, illetve egyelőre az ismerkedésről szóltak a sajtótájékoztató után is - immár kötetlen beszélgetés keretében. Búcsúszóként a vendéglátók kérték: „vigyétek a jó hírünket". Amennyiben ez kölcsönösen működni fog, akkor bizonyosan tartalom váltja fel a protokolláris testvér-települési státuszt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: